HONDERD JAAR JAZZ OP SCHEVENINGEN 

Sinds begin jaren twintig vorige eeuw beschikt Scheveningen over een bloeiende uitgaanscultuur. De boulevard, het strand en de pier spraken tot een ieders verbeelding. Palais de Danse, het Kurhaus, De Vliegende Hollander, het Circusgebouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wereldberoemde orkesten uit die tijd Scheveningen aandeden met die spiksplinternieuwe muziek die in rap tempo bezig was de wereld te veroveren: Jazz. Al in 1919 wordt er voor het eerst geadverteerd met jazz in het Cabaret Artistique maar belangrijker is dat vrij snel daarna The King of Jazz in hoogsteigen persoon neerstrijkt op onzeeigen boulevard. Orkestleider Paul Whiteman maakte een verpletterende indruk met zijn wonderorkest. Het zou het begin betekenen van een gouden tijd. Fameuze artiesten zouden de komende jaren de al even fameuze zalen van Den Haag aandoen. Louis Armstrong, Duke Ellington, Lionel Hampton en vele anderen lieten zich horen in de Kurhauszaal, Palais de Danse of de Houtrusthallen. Dit was allemaal nog lang voor het North Sea Jazz Festival een compleet nieuwe manier van jazzbeleving zou presenteren in het toenmalige Congresgebouw.

In Honderd Jaar Jazz op Scheveningen maakt internationaal vermaard trompettist Michael Varekamp iedere maand een special waarbij anekdotes, filmbeelden, geschiedenis en natuurlijk live jazz bijeen komen. Varekamp maakt afgelopen jaren de serie Michael Varekamp in Muzee, studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium en maakte deel uit van de Dutch Swing College Band. Hij werkte met Haagse kopstukken als Ack van Rooijen, John Engels, Frits Kaatee en Rob Pronk. Michael treedt nog immer op over de gehele wereld.

8 September Scheveningen Congo Square 

New Orleans 1817. Congo Square in New Orleans, het huidige Louis Armstrong Park. Vanaf begin 19eeeuw mocht iedere bevolkingsgroep hier, op zondagmiddag haar eigen cultuur komen vieren met zang & dans, eten & muziek. De kiem voor de jazz werd hier gelegd door Afro Americans, Native Americans, Joden, Italianen, Spanjaarden. Dus ook de kiem voor de Jazz in ons eigen Scheveningen. Goeie Jazz gaat over verdraagzaamheid en wederzijdse inspiratie. Varekamp duikt er in met zijn band met anekdotes, filmpjes en natuurlijk hartverwarmende topjazz.

20 Oktober ’20 The King of Jazz op de Boulevard

Het begin van een roemruchte periode. Scheveningen begint te swingen om er nooit meer mee op te houden! Paul Whiteman’s bezoek, dan de ‘King of Jazz’ is een regelrechte sensatie in 1926.

Muziek van o.a Louis Armstrong, Paul Whiteman e.a.


17 November 
’30 Swingin’ Scheveningen 

Het Swingt op Scheveningen, en dat is ook niet zo gek met zo’n bruisend nachtleven. Alle sterren uit die tijd doen onze badplaats aan. Van Josephine Baker tot Louis Armstrong en Duke Ellington.

Muziek van o.a. Duke Ellington, Cootie Williams e.a.

  

23 December Merry Christmas with The Legends 

Swingende kersthits van o.a. Nat King Cole & Ella Fitzgerald! 

Jaarlijks hoogtepunt!

26 Januari ’40-’45 The Dixieland Days

Het ontstaan van de Haagse School. Jonge dixieland orkesten groeien in korte tijd uit tot popsterren! Dixieland Pipers, Down Town Jazz Band, DSC Band.

Muziek van o.a. Swingpapa’s, Eddie Condon e.a.


23 Februari ’50 Bop, Cool & More. 

De Haagse Jazz staat in volle bloei deze jaren. Overal waar het kan swingt het! Oude en nieuwe stijl.

Muziek van o.a. Sydney Bechet, Horace Silver & Pia Beck.


23 Maart  ’60 Nachtconcerten in het Kurhaus

Lou van Rees en Paul Acket bieden tegen elkaar op bij het halen van grote namen. Lionel Hampton, Louis Armstrong en later ook de Rolling Stones traden op in de Kurzaal.

Muziek van o.a. Lionel Hampton & Louis Armstrong.


20 April ’70 De Clubs & Kroegen.  

Den Haag  blijft swingen met het 25-jarig jubileum van de DSC band in de Kurzaal en rondreizende solisten als Dexter Gordon en Nelson Williams. Ook in het Circusgebouw wordt er opgetreden.

Muziek van o.a. Count Basie Seven en Joe Williams. Circusgebouw, Joe Williams.


18 Mei ’70 Jazz aan de Noord Zee

In 1976 heeft Paul Acket een geniaal idee. Het grootste indoor jazzfestival ter wereld! Acket’s Vision!

Muziek van o.a. Ray Charles, Fats Domino en Art Blakey.


22 Juni
’80 Miles Davis in The Hague

Jazzgenie Miles Davis is een van de vaste waarden van het in populariteit inmiddels wereldberoemde NSJF. Beroemd zijn de optredens, berucht de nachtelijke jamsessies in het Bel Air hotel waar de jazztop van de wereld zich een weekend per jaar verzameld.

Muziek van Miles Davis e.a.

Scroll to Top