projects

MUSIC

the legends paris foto eric v nieuwland 165958

SWINGIN’ PARIS THE CHRISTMAS SPECIAL!

THE LEGENDS FT. MICHAEL VAREKAMP & TESS MERLOT

Rond 1930 is Parijs in de ban van de nieuwe tijd! Swingende New Orleans Jazz, Hot Club de France en chansons vieren samen het leven als nooit tevoren! Zanger/ trompettist Michael Varekamp neemt je met zijn bluesy stemgeluid, samen met rijzende ster en chansonnière Tess Merlot (van de hitsingle Mon Paris!), mee door de met kerstlichtjes versierde straten van het bruisende Parijs.

Niet voor niets ontstond de jazz ooit in de Franse wijk van New Orleans. Het aanstekelijke Franse joie de vivre bleek een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van de jazz aan de andere kant van de grote plas, om een aantal jaren daarna triomfantelijk weer terug te keren. The Legends duiken in de Franse tijd van paradijsvogels als Josephine Baker, Edith Piaff en Sydney Bechet en natuurlijk kunnen de kersthits van Louis Armstrong, Frank Sinatra en Nat King Cole niet ontbreken.

Speciaal voor deze tijd van het jaar wordt Swingin’ Paris ondergedompeld in warme kerstsferen. Een avond zwijmelen bij het haardvuur en iedereen die je lief is volmondig de liefde verklaren. ‘Rudolph the Red-nosed Reindeer’, ‘Let it Snow’ en ‘Silent Night’ kunnen dan ook rekenen op hartverwarmende vertolkingen. De meest prachtige songs komen voorbij, waarmee het afgelopen jaar van een gouden randje wordt voorzien.

PRESS

‘Happy en sad blues in briljante arrangements★★★★Telegraaf

‘The Legends raken je in je ziel!’ ★★★★Theaterparadijs

‘Varekamp speelt net zo grenzeloos als Louis Armstrong’ ★★★★NRC

LINE UP
Tess Merlot Vocals
Michael Varekamp Trompet/Vocals
Wiboud Burkens Toetsen
Yoran Aarssen Klarinet/Tenor Sax
Harry Emmery Contrabas
Erik Kooger Drums

LOUIS ARMSTRONG CELEBRATION BAND

 Trompettist & zanger Michael Varekamp is tien jaar als ‘ie een plaat vindt in de platenkast van zijn vader: The Townhall Concert van Louis Armstrong. Hij zet ‘em op en is direct verkocht. Hij kan alleen maar denken ‘dat wil ik ook!’. Wat volgt is een intensieve tijd van proberen, luisteren, oefenen en opnieuw proberen. Tien jaar later reist hij de wereld over als jazztrompettist en Louis Armstrong kenner. Hij maakt vijf jaar deel uit van de Dutch Swing College Band, krijgt de Kobe Award in Japan, wint een Edison met The Preachermen, speelt in Jazz at Lincoln Center New York, is special guest in de band van Kenny Ball en treedt met Branford Marsalis.

Als hij –nog weer tien jaar later- een pelgrimstocht naar het huis van Louis in New York City maakt en op de trompetten van Louis mag spelen raakt hij opnieuw geïnspireerd. Samen met de fameuze pianist Harry Kanters besluit hij een band op te richten die de muziek van Louis doorleefd benadert: The Louis Armstrong Celebration Band.

Harry Kanters is een absolute meester op het gebied van swing en oude stijl jazz. Niet voor niets speelde hij veelvuldig met topsolisten zoals Leroy Jones, Dan Barret en Jason Marsalis in clubs en op festivals over de gehele wereld. De twee besluiten zich te omringen met toegewijde musici die hun sporen in de traditionele jazz ruimschoots verdiend hebben. Niet voor niets speelden de overige leden van het gezelschap speelde o.a. met de Reunion Jazz Band, Glenn Miller Orchestra, Scott Hamilton en Lilian Boute.

De LACB speelt tegenwoordig door heel Europa. Het publiek wordt door dit unieke All Star gezelschap meegenomen op een reis door de tijd dat de jazz steevast een feestje was. De muziek leeft en swingt en maakt het personage van Louis haast voelbaar.

What a Wonderful World!

PRESS

“Satchmo’s nieuwe geluid…” –Het Parool

 

 “Louis Armstrong herleeft in trompetspel Varekamp…” –NRC

 

 “A dazzling lexicon of jazz trumpet playing..........”  -The Herald Tribune

 

“An astonishing sound and beautiful phrasing…”  -Le Monde

 

LINE UP
Michael Varekamp Trompet/Vocals
Harry Kanters Piano
Peter Verhas Klarinet/Sax
Harry Emmery Contrabas
Erik Kooger Drums
MM-fullsizeoutput_15e0b
MOREELEKTRAMELKWEG

MORE ELEKTRA

MICHAEL VAREKAMP & JEROME HOL

Het begon allemaal met een soort visioen. Een visioen waarin Miles Davis en Jimi Hendrix samen een plaat maken. Eind oktober 2018 verscheen het dubbelalbum Elektra met in de hoofdrollen trompettist Michael Varekamp en gitarist Jerome Hol.  Magazine Jazzflits  schreef  zelfs ‘Ik betwijfel of Miles en Jimi een betere plaat gemaakt zouden hebben’. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe Elektra plaat: More Elektra.

Opnieuw duiken Michael Varekamp en zijn muzikale clan in het diepe zonder vangnet en volgen zij het adagium dat de enige afspraak die er is, is dat er geen afspraak is. Zich hierin totaal onderscheidend van iedere andere Nederlandse jazzgroep. Totale improvisatie waarbij de band elkaar blindelings vertrouwt en een intuïtieve manier van samenspel heeft ontwikkeld. Uitgangspunt is de muzikale bibliotheek en het scala aan muzikale ervaringen dat in ieders hoofd en hart zit.

Omfloerste, dreigende ritmes die plots overgaan in verstilde soundscapes. Virtuoze gitaarsolo’s, de trompet speelt een lyrisch duet met de toetsen dat plots overgaat in een woest punkjazz collectief, stampende grooves die nooit voorspelbaar worden.  More Elektra!

LINE UP
Michael Varekamp Trompet
Jerome Hol Gitaar
Wiboud Burkens Toetsen
Harry Emmery Contrabas
Erik Kooger Drums
PRESS

‘Verbijsterend. Elektra is op afstand de beste cd van het jaar...’ -Tom Beetz, Jazzflits

‘Michael Varekamp has an astonishing sound and beautiful phrasing...’ -Le Monde, Paris

‘Indrukwekkend van Hendrix naar Mike Stern…’ -Music Maker

‘Huilende gitaar…’ -HP de Tijd

‘Elektra is een visioen waarin Miles Davis en Jimi Hendrix elkaar eindelijk ontmoeten...’ -Draai om je Oren

PB DEF MV ELEKTRA

ELEKTRA

In 2018 verscheen ELEKTRA van de nieuwe groep van Michael Varekamp, Elektra heeft zijn wortels in de gedroomde samenwerking tussen Miles Davis en Jimi Hendrix, die overigens nooit heeft plaatsgevonden. De gitaarrol in deze formatie wordt vervuld door meestergitarist Jerome Hol.

Elektra, het begin van het begin

Op het eerste gezicht is Elektra een wonderlijk uitzondering in het oeuvre gezien de vele projecten die we doen met deze family, vaak geworteld in tradities dan wel onze visie daarop. Om eerlijk te zijn, in mijn visie zijn het nooit verschillende werelden geweest. Het gaat erom dat je weet wat waarvan gemaakt is. Materie. Al het andere is vorm. Hoe intiem onze muzikale connectie is, bleek nog eens toen we met deze stelling in gedachte aan het werk gingen en onze stoutste verwachtingen aanraakten: We gaan de studio in en spreken niets af. Niets. Geen tempo, geen melodie, geen tijd, geen ritme. Niets. Wat zich vervolgens ontspon was een intense trip langs ieders wildste muzikale fantasieën. Als in een waanzinnig gesprek met een geestverwant dat inzoomt op het aardse en tegelijkertijd vrolijk kosmisch meandert.

De cd is verkrijgbaar bij BOL.com

WHAT A WONDERFUL CHRISTMAS!

Feat. Michael Varekamp & Esther Hart

Louis Armstrong, Ray Charles, Nat King Cole, Frank Sinatra & the Ratpack! Allen maakten stuk voor stuk iconische kerstplaten met prachtige songs die deze tijd van het jaar van een gouden randje voorzien. Op weergaloze wijze komen Jazz, Blues en Gospel samen in meeslepende songs.
Deze ouderwetse feel good muziek inspireerde Michael Varekamp, Esther Hart & The Legends om een heus kerstprogramma te maken in de geest van Louis!

Stap in Santa’s arrenslee en laat je meevoeren naar een sprookjesachtige avond met kerstige anekdotes, romantische films en swingende muziek. Zwijmelen bij het haardvuur en iedereen die je lief is volmondig de liefde verklaren! What a Wonderful Christmas! neemt je mee op een warme reis door Winter Wonderland. Rudolph the red-nosed reindeer, Let it snow en Silent Night kunnen dan ook rekenen op gloedvolle vertolkingen.

Enige jaren geleden bestormden trompettist/zanger Michael Varekamp de Nederlandse theaters met de hitvoorstelling Louis! Hierin werd uitgebreid stilgestaan bij de muziek en levensloop van zijn jeugdheld Louis Armstrong. Later volgenden de eveneens goed ontvangen voorstellingen I’m a Soulman en Lady Sings The Blues.

Michael Varekamp Trompet & Vocals
Sarah Fairfield Vocals
Wiboud Burkens Keyboards
Harry Emmery Contrabas
Erik Kooger Drums
Promobeeld What a Wonderful Christmas - vierkant - Fotograaf Anoek van Nunen
MV4MEI
MICHAEL VAREKAMP ELINE GEMERTS

MILESROCKS!

MILES DAVIS MEETS JIMI HENDRIX

MILESROCKS! combineert de echoes van Miles Davis’ intieme trompet met de explosieve blues en rock van Jimi Hendrix. Een remake van de plaat die nooit gemaakt werd.

Het is eind jaren zestig als Miles Davis een stormachtig huwelijk beleeft met de Madonna van het hippietijdperk, Betty Davis. Ze brengt Miles in aanraking met de nieuwste mode, life-style en vooral muziek: De meeslepende blues rock van gitaarwonder Jimi Hendrix. Ze worden gezworen vrienden en het charismatische tweetal besluit om samen een plaat te maken. Precies op dat moment gaat Hendrix dood als een van de eerste leden van de even trieste als beruchte ’27-Club’. Daarna dendert Miles met donderend geraas het hippie tijdperk in om het muzikale landschap van die tijd voorgoed te veranderen.

Trompettist Michael Varekamp bestormde twee jaar geleden de podia met zijn voorstelling Miles! en tourde door heel Europa met Miles’ stersolist uit de seventies, Sonny Fortune. Met MILESROCKS!! zoomt Varekamp in op de turbulente en revolutionaire rockperiode periode van de ‘Picasso of Jazz’. Vocaliste en Spoken Word artist Eline Gemerts kruipt in de huid van Betty Davis, zijn uitdagende tegenspeelster met onuitwisbare invloed op de muziekgeschiedenis!

Michael Varekamp Trompet & Effects
Eline Gemerts Vocals & Spoken Word
Jerome Hol Gitaar
Wiboud Burkens Toetsen
Harry Emmery Basgitaar
Erik Kooger Drums

‘A Tribute To Miles with Sonny Fortune… Michael Varekamp has a Astonishing sound and beautiful phrasing…’

 -Le Monde, Paris

‘Haar prachtige verschijning met oversized zonnebril en dito kapsel…..Gemerts stal de toegift met de timing en frasering van Miles…’

 -Leeuwarder Courant

JAZZ WORLD AFRO GROOVES

KARMA - MICHAEL VAREKAMP & EFRAIM TRUJILLO

Sinds saxofonist Efraim Trujillo en trompettist Michael Varekamp samen speelden was er sprake van een magische chemie. Ze vormden jarenlang de frontline van de Afro‐Surinaamse band Fra Fra Sound en traden over de gehele wereld op. Ze reisden Cuba, Mali, Zuid Afrika, Malta en ze werkten met beroemdheden als David Murray, Lester Bowie en Toumani Diabate.

Natuurlijk moesten ze, eenmaal volwassen, ieder hun eigen pad gaan dat leidde langs The Ploctones, New Cool Collective Big Band, Tribute To Miles Band, Ralph Peterson, Deborah Brown e.a. Daarnaast zijn ze tegenwoordig samen in de voorstelling Miles! te zien en er werd onderweg inspiratie opgedaan!

Inmiddels zijn Varekamp & Trujillo in de bloei van hun carriere en broeide er een plan voor een superband, samengesteld uit een groep Nederlandse topmusici met specifieke talenten en kunsten.

Muziek die voelt als een Afrikaanse markt. Vrij, kleurrijk en met onderhuidse spanning.

Michael Varekamp Trompet & Effects
Efraim Trujillo Tenor & Sopraansax
Wiboud Burkens Piano & Keyboards
Harry Emmery Triple Bass
Hans van Oosterhout Drums

Karma performance van Michael Varekamp
Photographer: Danijel Mihajlovic
Photographer: Danijel Mihajlovic

SONNY FORTUNE QUINTET

Legendary  Sonny Fortune's Still a Contender 

-LA Times

The legendary saxophonist SONNY FORTUNE(1939-2018) played in the band of Miles Davis in the seventies and is on groundbreaking Miles albums like Big Fun, Agartha, Pangaea and Get Up With It.  Sonny was a longtime member of Elvin Jones Jazz Machine, and is known for his work with McCoy Tyner, George Benson and Dizzy Gillepie to name a few. As a leader he recorded for Blue Note Records.

Sonny Fortune is currently leading this international quintet after a succesfull tour in the fall of 2013. The quintet did a 22 concerts in a row- tour and booked great of succes. The lour led to Paris, Athens, Amsterdam, Bruxelles and many other places.

Sonny Fortune Saxophone
Michael Varekamp Trumpet
Jon Davis Piano
Joris Teepe Contrabass
Steve Johns Drums

THEATER

20220811 A5 Social Media Flyer Helden van Toen DEF pag 1
20220811 A5 Social Media Flyer Helden van Toen DEF pag 2

HELDEN VAN TOEN             MUZIEKTHEATERVOORSTELLING

THE LEGENDS FT. MICHAEL VAREKAMP, TESS MERLOT & WIBOUD BURKENS

Zanger/trompettist Michael Varekamp en toetsenist Wiboud Burkens vormen samen al jaren het kloppend hart van The Legends en in hun tiende avondvullende theaterprogramma nemen zij het publiek mee in een betoverende muziektheatervoorstelling. Ook rijzende ster Tess Merlot geeft weer acte de présence.

In Helden van Toen maken The Legends  samen met het publiek een eigenzinnige tocht langs hun helden. Kleurrijke personages die een constante inspiratiebron vormen in het oeuvre van The Legends. Chansonnière Tess Merlot zwijmelde als kind bij de films van Walt Disney, Wiboud Burkens leefde de soul van Stevie Wonder en Michael Varekamp droomde ervan in de voetsporen te treden van zijn eerste zwarte rolmodel, Louis Armstrong.

We hebben nu eenmaal helden nodig. Fenomenen als Jaques Brel, Frank Sinatra, Ramses Shaffy, Doris Day, Toon Hermans, Picasso, Karel Appel, Spike Lee en Mohammed  Ali voorzien het leven elke dag opnieuw van een gouden randje.

Trompettist/zanger/verteller Michael Varekamp, zangeres Tess Merlot en drijvende kracht Wiboud Burkens omringen zich ook in dit programma weer met topmuzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben op de internationale podia. Evergreens zoals Love me tender, One for my baby en Ne me quitte pas zullen dan ook zeker niet ontbreken in dit spetterende programma.

Speciaal voor deze jubileumvoorstelling slaan zij de handen ineen met regisseur en theaterlegende Karel de Rooij die eerder samenwerkte met Percossa en de Ashton Brothers. Deze daagde hen uit om meer dan ooit zichzelf te laten zien in dit meeslepende persoonlijke programma.

‘The Legends raken je in je ziel!” ****Telegraaf

‘Michael Varekamp has an astonishing sound and beautiful phrasing to the honor and glory of jazz’ -****Le Monde, Paris

 

Artiesten:        The Legends ft. Michael Varekamp, Tess Merlot & Wiboud Burkens

Productie:       The Legends Wiboud Burkens & Michael Varekamp

Eindregie:        Karel de Rooij

 

The Legends ft. Michael Varekamp – Swingin’ Paris

Rond 1930 is Parijs in de ban van de nieuwe tijd! Swingende New Orleans Jazz, Hot Club de France en chansons vieren samen het leven als nooit tevoren! Zanger/ trompettist Michael Varekamp neemt je met zijn bluesy stemgeluid, samen met rijzende ster en chansonnière Tess van der Zwet (van de hitsingle Mon Paris!), mee door de straten van het bruisende Parijs.

Niet voor niets ontstond de jazz ooit in de Franse wijk van New Orleans. Het aanstekelijke Franse joie de vivre bleek een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van de jazz aan de andere kant van de grote plas, om een aantal jaren daarna triomfantelijk weer terug te keren. The Legends duiken in de Franse tijd van paradijsvogels als Josephine Baker, Louis Armstrong, Edith Piaff en Sydney Bechet.

In Swingin’ Paris toveren The Legends Michael Varekamp & Wiboud Burkens het theater om tot een romantische jazzkelder waar hits als ‘Petite fleur’, ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ en ‘C’est si bon’ klinken tot in de kleine uurtjes.

‘Happy en sad blues in briljante arrangements★★★★Telegraaf

 ‘The Legends raken je in je ziel!’ ★★★★Theaterparadijs

‘Varekamp speelt net zo grenzeloos als Louis Armstrong’ ★★★★NRC

 

Algemene Informatie

Producent: The Legends

Muzikanten: Michael Varekamp (trompet, zang), Tess van der Zwet (zang), Wiboud Burkens (toetsen), Harry Emmery (contrabas), Erik Kooger (drums) en Yoran Aarssen (tenorsax, clarinet - OVB)

Titel: Swingin’ Paris

Genre: theaterconcert

Duur: 1X 50 minuten en 1X 60 minuten

Pauze: Ja

Website: www.thelegends.biz

Fotografie: Anouk van Nunen

 

Contactpersoon publiciteit binnen uw organisatie: (voor intern gebruik)

AT Next | Theater Agency

010-5937480

info@atnext.nl

Foto: Anouk van Nunen
Promobeeld Swingin' in New Orleans - staand - Fotograaf Anoek van Nunen

SWINGIN IN NEW ORLEANS

New Orleans! Swingende stad van Streetparades, nachtleven en Mardi Gras. Trompettist/vocalist Michael Varekamp en The Legends schetsten in Swingin’ in New Orleans! een beeld van het ruige maar opzwepende leven in het New Orleans van de eerste helft van de vorige eeuw. Een meeslepende avond vol jazz uit de hoogtijdagen van Louis Armstrong, Fats Domino en Louis Prima! The Legends o.l.v. Michael Varekamp & toetsenist Wiboud Burkens toveren de zaal dit keer om tot een eenvoudige maar zwoele nachtclub. Net als destijds de boerenschuren in het diepe zuiden van de VS, die na zonsondergang veranderden in ware danspaleizen. Het authentieke bluesy stemgeluid en de meesterlijke band brengen een sfeervolle traditie tot leven waarin vreugde en melancholie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Nummers als Mac the Knife, Petite fleur en natuurlijk Oh when the saints kunnen rekenen op een gloedvolle vertolking in deze inspirerende voorstelling!

The Legends maakte eerder furore met de voorstellingen Louis! en Billie!
‘Billie! Een muziekervaring die je moet ondergaan, geweldig! ****Cultuurpodium.nl
‘Varekamp speelt net zo grenzeloos als Louis Armstrong!’ ****NRC

Line Up:
Michael Varekamp – Trompet/Vocals
Wiboud Burkens – Toetsen
Yoran Aarssen – Tenor & Clarinet
Harry Emmery – Contrabas
Erik Kooger – Drums

Producent: The Legends
Script: Wiboud Burkens, Michael Varekamp
Regie: Monique van Hinte

WHAT A WONDERFUL CHRISTMAS

December 2019

Als succesvol jazzmusicus moet je tenminste één keer in je leven een kerstplaat maken. Louis Armstrong schreef geschiedenis met de plaat White Christmas maar ook Frank Sinatra, Nat King Cole en Ella Fitzgerald moesten geloven aan het genre waarin jazz, blues en gospel samensmelten. Deze ouderwetse feelgood muziek inspireerde The Legends, met o.a. zangeres Esther Hart (die je kunt kennen van haar deelname aan het Eurovisiesongfestival en de hit One more night) en trompettist Michael Varekamp (van de voorstellingen LOUIS! en BILLIE!), om een kerstprogramma te maken met een Amerikaanse jaren ’50 sfeer. 

De show What a Wonderful Christmas! neemt je mee op een warme reis door Winter Wonderland: een sprookjesachtige avond met mooie anekdotes, romantische beelden en swingende muziek, zwijmelen bij het haardvuur. Rudolph the Red-nosed Reindeer, Let it Snow en Silent Night kunnen dan ook rekenen op hartverwarmende vertolkingen.

De hele maand december in theaters door het hele land!

Michael Varekamp – vocals & trompet

Esther Hart – vocals

Wiboud Burkens – Hammond & piano

Harry Emmery – contrabas

Erik Kooger – drums

Promobeeld What a Wonderful Christmas - vierkant - Fotograaf Anoek van Nunen
Promobeeld The Soul Preacher - staand - Fotograaf Anoek van Nunen

THE SOUL PREACHER

‘The Soul Preacher’, een intense en opzwepende theatershow, vertelt het klassieke verhaal over de laatste dagen van het turbulente leven van Jezus Christus. Een verhaal waarin broederschap, vertrouwen en verraad een hoofdrol spelen.

Soullegendes als Ray Charles, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Sam Cooke, James Brown en Stevie Wonder schreven prachtige soul en gospel songs. Met elkaar vertellen deze songs het verhaal van ‘The Soul Preacher’, een klassiek en universeel verhaal geplaatst in de wereld van nu. Een rauwe wereld vol spanning, wantrouwen en twijfel, maar ook een hoopvolle wereld waarin één man trouw blijft geloven in de boodschap van de liefde.

The Legends, die eerder furore maakte met succesvolle producties als ‘It’s a Man’s World!’ en ‘I’m a Soulman’, treden wederom op met Nederlands beste soulzangers Steffen Morrison en Yerry Rellum. Dit keer versterkt met de indrukwekkende rockzanger Martin van der Starre, die eerder te zien was in ‘Jesus Christ Superstar’ en ‘Woodstock the Story’. Samen met de beste soulband van Nederland en stand-up comedian Jeffrey Spalburg als preacher is ‘The Soul Preacher’ een wervelende voorstelling die niemand onberoerd laat!

Steffen Morrison – zang

Yerry Rellum – zang

Martin van der Starre – zang

Jeffrey Spalburg – preacher

Wiboud Burkens – toetsen

Michael Varekamp – trompet

Eric Hoeke – drums

Manuel Hugas – bas

Andrew Riezebeek – gitaar

Yoran Aarssen – sax

Regie: Monique van Hinte

Script: Jeffrey Spalburg

IT‘S A MAN’S WORLD

Na het succes van I’m a Soulman komen The Legends opnieuw met een ijzersterk soulprogramma in het theater!

Dit keer met een theatrale ode aan de grootse soulzangers aller tijden. Memphis en Detroit vormen de bruisende achtergrond voor de ene nieuwe muzikale ontwikkeling na de andere. James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye inspireerden de wereld en zongen zichzelf regelrecht de geschiedenis in.

Met hun muziek, rake teksten en meeslepende performances zouden zij het gezicht van een generatie bepalen. Ondanks hun vaak zware leven wisten zij vanuit armoede en een maatschappij die hen afwees uit te groeien tot ware iconen.

In dezelfde maatschappij waar James Brown de eerste zwarte man met een eigen vliegtuig was, werd domineeszoon Marvin Gaye vermoord door zijn vader in een sociale tragedie.
It’s a Man’s World! bezorgt je kippenvel en maakt dat je herboren het theater verlaat.

Steffen Morrison, Yerry Rellum & Jeffrey Spalburg kruipen in de tijdsgeest en weerbarstige karakters van de grootste souliconen op aarde. It’s a Man’s World! is een wervelende show met de grootste soulhits, begeleidt door de beste soulband van Nederland!

Yerry Rellum – zang

Steffen Morrison – zang

Jeffrey Spalburg – spoken word

Michael Varekamp – trompet

Yoran Aarssen – saxofoon

Andrew Riezebeek – gitaar

Manuel Hugas – bass

Erik Hoeke – drums

Wiboud Burkens – keys

Photo: Ferry Knijn
Photo: Eric van Nieuwland

BILLIE! LADY SINGS THE BLUES

Na de succes voorstellingen ‘Miles!’, ‘Louis!’ en ‘I’m a Soulman’ presenteren ‘The Legends’ o.l.v. trompettist/zanger/verteller Michael Varekamp een nieuw programma over Billie Holiday en andere diva’s in de glorietijd van de jazz en soul van de vorige eeuw.

In de jaren twintig staat er een nieuw type vrouw op in de showbusiness vol girlpower. De dames hebben magische talenten, runnen nachtclubs, reizen in eigen treinen en leiden Big Bands als ware CEO’s. Sterk en Stralend, maar niet zelden zonder tragisch randje met op de achtergrond mysterieuze en soms destructieve mannen.

Joy Wielkens kruipt in de huid van legende Billie Holiday en schetst samen met Michael Varekamp, als mannelijke tegenhanger, een intiem portret van bewogen levens in roerige tijden. Tijden waarin euforische successen, gebroken harten en geniale muzikale vertolkingen elkaar in rap tempo afwisselen. Bekende hits als ‘Sister Celie’s blues’, ‘Four women’ en natuurlijk ‘Lady sings the blues’ zullen dan ook niet ontbreken.

I'M A SOULMAN

THE SOUL OF STAX

“Op het podium bruist en knalt het van de positieve energie.” Theaterparadijs
“Wervelend hete soulbeleving!” 8Weekly

I’m a Soulman is een authentieke en opzwepende soulshow gebaseerd op het opmerkelijke verhaal van het legendarische platenlabel STAX. Het is 1958 en Amerika wordt geteisterd door rassenrellen als juist op dat moment een blanke broer en zus besluiten om een platenlabel te beginnen dat zich richt op zwarte artiesten. Binnen de kortste keren groeit STAX uit tot een familie van gelijkgestemden waar artiesten als Otis Redding, Sam & Dave en Booker T. & the M.G.’s wereldwijde furore maken.

Op het podium herreist de wereldberoemde opnamestudio van STAX. Steffen Morrison (bekend van TVOH) en Manoushka Zeegelaar Breeveld (o.a. We Hadden Liefde, We Hadden Wapens | Urban Myth) laten onder begeleiding van de beste R&B band van Nederland de Soul van de Sixties herleven met hits als ‘Dock of the Bay’, ‘Knock on Wood’ en natuurlijk  ‘I’m a Soulman’.

i-am-soul-man-foto-eric-van-nieuwland-223849-1030x687
Louis-CD-goes

LOUIS!

WHAT A WONDERFUL WORLD

LOUIS! – What a Wonderful World is het tweede programma van het productieteam: LegendsOfMusic.

New Orleans jaren twintig. Het is snikheet als Louis Armstrong, dan amper twintig jaar, geschiedenis maakt. Swing, improvisatie, blues, vocals, alles komt bij elkaar in de zomer van 1925, in een studio waar Louis de jazz tot leven blaast met de Hot 5 & 7. Wat volgt is een stormachtige carrière die Satchmo wereldberoemd maakt en het publiek in vervoering brengt. Louis scoort hits als Hello Dolly en What a Wonderful World. Hij vestigt zijn reputatie met vlammende solo’s en swingende zang om zichzelf daarmee tot bekendste en meest geliefde jazzmuzikant aller tijden te kronen. Als trompettist en zanger is het Louis Armstrong die op twintigjarige leeftijd de definitieve richting van de jazz en opvolgende popmuziek zal bepalen. Niet alleen Miles Davis, maar ook James Brown en Michael Jackson waren schatplichtig aan ‘Satchmo’.

MILES!

Miles Davis stond bekend om zijn geniale ingevingen en gepassioneerde levensstijl. De muziek zou na hem nooit meer hetzelfde zijn. Kind of Blue, Ascenseur pour l’échafaud en later Tutu behoren tot de legendarische albums uit de jazz. Het programma Miles! is een spetterende ode aan ‘the man with the horn’ in beeld en geluid.

Miles! neemt u niet alleen mee op een tocht door het roerige en creatieve brein van een genie in de glorietijd van de jazz, maar ook door tijden van grote verandering. De moord op president Kennedy, de landing op de maan. Aan de hand van intieme portretten wordt een beeld geschetst van iemand die niet voor niets ‘The Picasso Of Jazz’ werd genoemd.

Miles Davis was een muzikaal genie als je in ogenschouw neemt dat hij door zijn muzikale grenzeloosheid aan de wieg stond van een aantal nieuwe stromingen in de jazzmuziek. De flamboyante trompettist combineerde jazzmuziek met allerlei elementen van de roerige tijd waarin hij leefde en gaf de jazzmuziek daardoor een tal van nieuwe mogelijkheden.

Menig beroemde jazzmusicus is zijn carrière begonnen in de band van Miles Davis zoals John Coltrane, Herbie Hancock, Wayne Shorter en John Scofield. In wezen kan je Miles beschouwen als de beste ‘bondscoach’ die de jazz ooit heeft voortgebracht.

Naast zijn bijdrage aan het tijdloze jazzrepertoire zoals stukken als All Blues, Footprints en So What maakte legendarische albums als Kind of Blue, Milestones and Tutu. Deze behoren nu nog steeds tot de best verkochte jazzplaten ooit.

Michael Varekamp maakte internationaal furore als jazztrompettist met het winnen van de Kobe Award in Japan. MILES! wordt gespeeld door de top van de Nederlandse jazzscene met o.a. saxofonist Ben van den Dungen en cinematic music group Vito Brothers o.l.v. toetsenist Wiboud Burkens. De nieuwe zangeres van Miles! is een rijzende ster aan het firmament; Eline Gemerts.

MILES! CD / LP / DVD
Michael Varekamp, Tales of the Wind

TALES OF THE WIND

‘Een adembenemende tocht door de stilte’

Part  I   Sunrise

Part  II  Noon

Part  III Midnight

De Trompettist en de Samurai

De voorstelling neemt de bezoeker mee op een reis door de wonderlijke energiehal aan de Constant Rebequestraat in Den Haag. De trompettist, de samurai en de energiehal zijn drie personages die elkaar aftasten, bespringen, uitdagen en bovenal koesteren als gelijkwaardige partners in een al even wonderlijk alchemistisch proces. Immers, staal wordt zacht, maakt geluid, raakt aan de kern van de ruimte en wordt bovenal meegevoerd op de wind van de verbeeldingskracht.

Daarbij worden beide bespelers geholpen door de troostrijke kracht van eeuwenoude rituelen.

Part I, Part II en Part II zullen ook daadwerkelijk bij zonsopgang, middag en zonsondergang worden uitgevoerd op een dag, zodat de voorstelling steeds een ander perspectief krijgt.

Wereldpremière

Het is een primeur dat er een theaterstuk gemaakt is dat speciaal geschreven is voor trompet, trompettist, zwaard en zwaardman. Beide instrumenten laten staal tot leven komen, fluisteren, ronken en zijn zowel troostrijk als meedogenloos.

Bjørn Aris en Michael Varekamp

Het is tijdens en workshop in 2012 dat twee bijzondere mannen elkaar ontmoeten tijdens een workshop in Zwitserland. Beide doen een beroepspresentatie voor het aanwezige publiek, beide vertellen liefdevol over het alchemistische proces van het smeden van ruw staal tot een prachtig instrument, het proces van de concentratie, de stilte die nodig is om alle energie te onthullen die in een ruimte, maar ook in materie aanwezig is. En beide vertellen over contact met het verleden teneinde beter in het nu te kunnen zijn.

Het merkwaardige bij deze sensationele ontmoeting is, er wordt nog geen ‘noot’ samen gespeeld.

De twee besluiten snel bij elkaar te komen, dit keer met de instrumenten uit het veilige valies. Even later zitten ze tegenover elkaar in kleermakerszit te wachten op wie de eerste beweging durft te maken.

Cast
Bjørn Aris Samurai
Michael Varekamp Trompet
Richard Hilgeman Vormgeving

 

Bjørn Aris (1965)

‘Met het Japanse Samurai zwaard snijdt je door de lucht…..om van binnen helder te worden’

Na dertig jaar trainen onder leiding van Japanse leraren is Bjørn bij de start aangekomen en deelt hij graag over zijn huwelijk met het Japanse Samurai zwaard. De combinatie van Japanse Zwaardvechtkunst, gegronde zen studie, zijn carrière als investment banker, succesvol internet ondernemer en global management trainer, heeft geleid tot een scherpe visie gebaseerd op een combinatie van Oosterse filosofie en Westerse wetenschap, gericht op een betere maatschappij.

Zijn in verschillende talen en landen gepubliceerde boek The Cutting Edge, The Martial Art of Business is best selling en geeft onverhuld inzicht in de geheimen van succesvol zijn.

Michael Varekamp (1968)

‘In zijn werk lopen vrijheid en traditie vlekkeloos in elkaar over, met inspiratie en creativiteit als voornaamste drijfveer’.

Michael Varekamp behoort tot de toonaangevende trompettisten in de jazz en is een veelzijdig musicus, componist, bandleider en ‘opleider’. In verschillende formaties trad en treedt hij op over de gehele wereld, zoals recentelijk in de fameuze jazzclub Birdland en Jazz at Lincoln Center, beide in New York. Daarnaast was hij artistiek leider van het vernieuwende festival Pure Jazz.

Hij maakte o.a. furore met cross-overs met film, beeldende kunst, poëzie en dans, zoals de

dansserie Quick Sketches en de succesvolle theatervoorstelling ‘Miles!’. Onlangs verscheen zijn duo album Sehnsucht. Michael Varekamp wordt tot in het buitenland gelauwerd en ontving in Japan de Kobe Award voor buitengewoon talent. Hij is de eerste Europees musicus die samenwerkt met de vermaarde organisatie Jazzmobile Inc. in New York, naast mensen als Dianne Reeves en Wynton Marsalis.

Richard Hilgeman (1967)

‘ … Door het creëren van een magisch-realistische werkelijkheid zoekt hij in zijn werk de grens op tussen onbehagen en verwondering…’

Beeldend kunstenaar en audiovisueel vormgever Richard Hilgeman heeft zich door de jaren heen met verschillende disciplines beziggehouden. Theater, film, fotografie, muziek, poëzie en beeldende kunst wisselden elkaar af en gingen een intensieve samenwerking met elkaar aan.

Binnen de voorstelling “ Tales of the Wind” zal het beste van deze werelden samenkomen.

KLEINE LOUIS

Swingend Muziektheater voor kinderen vanaf 5 jaar!
Rode draad

Rode draad in dit verhaal is de jeugd die trompettist Louis Armstrong doorbracht in New Orleans en die later wereldberoemd zou worden als groot entertainer en grondlegger van de jazzmuziek. Als Kleine Louis wandelt hij door het verhaal dat begint bij zijn culturele achtergrond in Afrika.

Jazz & je eigen muziek

De kinderen worden meegenomen door de geschiedenis van Afrikanen in Amerika en de rol die muziek daarbij speelde. De Amerikaanse burgeroorlog brengt ons bij de legerorkesten en de ex-slaven die hun eigen Afrikaanse muzikale tradities mengen met deze orkestmuziek. Dit leidt tot de eerste vorm van jazzmuziek.

Volksverhuizing

Het verhaal is herkenbaar en biedt duidelijke aanknopingspunten met de huidige tijd. Ook nu verhuizen veel mensen naar een totaal nieuwe omgeving om daar noodgedwongen opnieuw te beginnen in een sociaal nieuwe context en cultuur. Kleine Louis vertelt ook het verhaal van een jongetje dat ondanks deze complicaties er in slaagt zijn dromen te verwezenlijken en die er door improvisatie in slaagt zijn toekomst vorm te geven.

Muziek & Leven

Kleine Louis is een spetterende en swingende voorstelling gebracht door een gezelschap topmusici onder aanvoering van trompettist/zanger Michael Varekamp en verteller/saxofonist Rolf Delfos. Het verhaal wordt aangepast aan de gemiddelde leeftijd van de groep en het belangrijkste element is het feit dat de kinderen worden uitgedaagd de muziek en haar betekenis te voelen in lijf en hart.

Vragen & Antwoorden

Na afloop is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Kleine Louis werd o.a. uitgevoerd tijdens gigs for kids (North Sea Jazz 2009), tourde door Israel en stond onlangs in New York op uitnodiging van de New Yorkse organisatie Jazzmobile Inc.

Duur: ± een uur

Bezetting
Michael Varekamp trompet/vocals
Rolf Delfos sax/vocals
Bas van Lier hammond B3
Erik Kooger drums
Links

North Sea Jazz Gigs For Kids 2009

Kleine Louis op school

Michael Varekamp met Little Louis op school.

ART

Painting by Michael Varekampo

VAREKAMP-ART

VAREKAMP-ART was founded in 2013, and is based in The Hague, The Netherlands. All paintings and objects are made by Michael Varekamp.

MICHAEL VAREKAMP (1968, The Netherlands) was raised in Europe, with roots in Trinidad from his father, and Russian, French and Moroccan roots from his mothers’ side. As a visual artist he is self-educated.

Besides his self-education as an artist, Michael graduated cum laude at the Royal Academy of Art in The Hague, in jazz trumpet/music in 1997.

The desire to be active as an artist outside the world of jazz music developed through the years, being inspired by working on cross-over projects with artists in other disciplines in the arts such as dancers, actors and visual artist. Michael’s interest in art is also inspired by his own complex heritage and like the (partly Dutch) Cobra tradition his work is filled with a rich imaginary world crowded with animals, children and all kind of figures, which are manifested in colorful paintings on objects, canvas, paper and wood.

There are as much overlaps as differences between the two art forms and this creative process is an interesting and inspiring challenge in Michael’s work as an artist and musician.

His career in music started at the age of ten, when he started playing the trumpet after hearing a record of Louis Armstrong. Since then, even long before graduating, he persued an international career which brought him all over the world. He performed in South Africa, Europe, Great Brittan, Australia, Israel, Malta, Cuba, Tunisia, Mali, Burkina Faso and continues to do so. He was honored in Japan with the Kobe Award and he won the prestigious Edison Award with the Afro European jazz ensemble FraFra Sound. So far, Michael is the only non American artist ever to participate in New Yorks’ Jazzmobile Inc. He travels regularly to New York City and performed in Birdland and Jazz at Lincoln Center.

His art is full of rhythm, energy and unexpected forms, which in soul refers to his background as a jazz musician.

The whole catalogue can be viewed on varekamp-art.com.

Scroll to Top