Michael Varekamp, Tales of the Wind

Tales of the Wind – ‘A STORY OF STEEL AND SILENCE’

Michael Varekamp & Bjørn Aris 

3 & 4 Oktober 2015 – Electriciteitsfabriek Den Haag

Wereldpremière trompettist Michael Varekamp en samoerai Bjørn Aris in de Electriciteitsfabriek

Een bijzondere ontmoeting in de industriële turbinehal tussen drie personages en de eeuwenoude rituelen behorende bij zwaard en trompet in de voorstelling A Story of Steel and Silence

Den Haag – Voor de voorstelling A Story of Steel and Silence gaat jazztrompettist Michael Varekamp een unieke samenwerking aan met Bjørn Aris. Samen nemen zij de toeschouwers mee op reis door stilte in de oude turbinehal van de Electriciteitsfabriek. De trompettist, de samoerai en de turbinehal van de fabriek zijn drie personages die elkaar koesteren als gelijkwaardige partners in een al even wonderlijk alchemistisch proces. Daarbij worden beide bespelers geholpen door de troostrijke kracht van eeuwenoude rituelen die horen bij de achtergrond van hun beide instrument; zwaard en trompet. Het is een primeur dat er een performance gemaakt wordt met trompet, trompettist, zwaard en zwaardman. Beide instrumenten laten staal tot leven komen, fluisteren, ronken en zijn zowel troostrijk als meedogenloos.

De voorstelling wordt drie keer per dag opgevoerd; bij zonsopgang, midden op de dag en bijzonsondergang, zodat de voorstelling steeds een ander perspectief krijgt. De première vindt plaats op 3 oktober om 19.15. Kaarten zijn nu in de verkoop via Electriciteitsfabriek.nl

Cast

Michael Varekamp      Trompet

Bjørn Aris                     Samoerai

Richard Hilgeman       Regie

U bent van harte welkom mocht u deze of een van de andere voorstellingen bij willen wonen. Voor meer informatie en het bestellen van eventuele perskaarten neemt u a.u.b. contact op met Danielle Boelling pr@electriciteitsfabriek.nl

Michael Varekamp & Bjørn Aris ‘Tales of the Wind’ – A Story of Steel and Silence

 3 & 4 Oktober 2015

Zonsopgang                07.15

Middag                          12.15

Zonsondergang         19.15

Tickets: €10 vvk / €12 deurverkoop

Electricteitsfabriek Den Haag

www.electriciteitsfabriek.nl

Achtergrond

The Story of Steel and Silence – Tales of the Wind

Bijzondere ontmoeting

Het is tijdens een workshop in Zwitserland in 2012 dat Varekamp en Aris elkaar ontmoeten. Beide doen een beroepspresentatie voor het aanwezige publiek, beide vertellen liefdevol over het alchemistische proces van het smeden van ruw staal tot een prachtig instrument, het proces van de concentratie, de stilte die nodig is om alle energie te onthullen die in een ruimte, maar ook in materie aanwezig is. En beide vertellen over contact met het verleden teneinde beter in het nu te kunnen zijn.

Het merkwaardige bij deze sensationele ontmoeting is, er wordt nog geen ‘noot’ samen gespeeld. De twee besluiten snel bij elkaar te komen, dit keer met de instrumenten uit het veilige valies. Even later zitten ze tegenover elkaar in kleermakerszit te wachten op wie de eerste beweging durft te maken.

Bjørn Aris (1965)

‘Met het Japanse Samurai zwaard snijdt je door de lucht…..om van binnen helder te worden’

Na dertig jaar trainen onder leiding van Japanse leraren is Bjørn bij de start aangekomen en deelt hij graag over zijn huwelijk met het Japanse Samurai zwaard. De combinatie van Japanse Zwaardvechtkunst, gegronde zen studie, zijn carrière als investment banker, succesvol internet ondernemer en global management trainer, heeft geleid tot een scherpe visie gebaseerd op een combinatie van Oosterse filosofie en Westerse wetenschap, gericht op een betere maatschappij.

Zijn in verschillende talen en landen gepubliceerde boek The Cutting Edge, The Martial Art of Business is best selling en geeft onverhuld inzicht in de geheimen van succesvol zijn.

Michael Varekamp (1968)

‘In zijn werk lopen vrijheid en traditie vlekkeloos in elkaar over, met inspiratie en  creativiteit als voornaamste drijfveer’.

Michael Varekamp behoort tot de toonaangevende trompettisten in de jazz en is een veelzijdig musicus, componist, bandleider en ‘opleider’. In verschillende formaties trad en treedt hij op over de gehele wereld, zoals recentelijk in de fameuze jazzclub Birdland en Jazz at Lincoln Center, beide in New York. Daarnaast was hij artistiek leider van het vernieuwende festival Pure Jazz.

Hij maakte o.a. furore met cross-overs met film, beeldende kunst, poëzie en dans, zoals de

dansserie Quick Sketches en de succesvolle theatervoorstelling ‘Miles!’. Onlangs verscheen zijn duo album Sehnsucht. Michael Varekamp wordt tot in het buitenland gelauwerd en ontving in Japan de Kobe Award voor buitengewoon talent. Hij is de eerste Europees musicus die samenwerkt met de vermaarde organisatie Jazzmobile Inc. in New York, naast mensen als Dianne Reeves en Wynton Marsalis.

Richard Hilgeman (1967)

‘ … Door het creëren van een magisch-realistische werkelijkheid zoekt hij in zijn werk de grens op tussen onbehagen en verwondering…’

Beeldend kunstenaar en audiovisueel vormgever Richard Hilgeman heeft zich door de jaren heen met verschillende disciplines beziggehouden. Theater, film, fotografie, muziek, poëzie en beeldende kunst wisselden elkaar af en gingen een intensieve samenwerking met elkaar aan. Binnen de voorstelling “A Story of Steel and Silence – Tales of the Wind” zal het beste van deze werelden samenkomen.

Scroll to Top