Interview Michael Varekamp & Tess van der Zwet – Swingin’ Paris

Rond 1930 is Parijs in de ban van de nieuwe tijd! Swingende New Orleans Jazz, Hot Club de France en chansons vieren samen het leven als nooit tevoren! Zanger/ trompettist Michael Varekamp neemt je met zijn bluesy stemgeluid, samen met rijzende ster en chansonnière Tess Merlot mee door de straten van het bruisende Parijs van de jaren dertig.

Er staat een lekker voorjaarszonnetje als Michael Varekamp en Tess Merlot samen op een terrasje zitten. Ze hebben zojuist voor het eerst samen gerepeteerd en genieten nog zichtbaar na. ‘Dit is precies zo’n programma waar je pas later in je carrière aan denkt’, steekt Varekamp van wal. ‘Met The Legends maakten we al acht eerdere producties en de combinaties worden steeds mooier en onverwachter. Sinds Wiboud Burkens (pianist en andere helft van The Legends) en ik zes jaar geleden samen begonnen met The Legends hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Met ons allereerste programma ‘Miles’ was er voor het eerst sinds jaren weer jazz in de Nederlandse theaters te horen’. Daarna volgden o.a. Louis!, Billie!, What a Wonderful Christmas, I’m a Soulman en It’s a man’s world. De soulreeks zouden worden vervolgd met The Soul Preacher, maar de viruscrisis gooide helaas roet in het eten. ‘Ik zal het nooit vergeten’ vervolgt Michael. ‘We waren op de 12 maart, -een dag voor de première-, op weg naar een try out in Deventer toen we hoorden op de radio dat alle theaters per direct moesten sluiten. De techniek had zelfs al opgebouwd! Op zo’n moment stort je wereld even in maar we zijn ongelofelijk blij dat The Legends blijven voort bestaan en zelfs weer een nieuw programma op de planken kunnen brengen’. ‘Ja, en dat nog wel met mij!’, vult Tess aan. ‘Tja’, lacht Michael, ‘daar zijn we zeker heel blij mee!’.

De jazz begon ooit in de Franse wijk van New Orleans. Het aanstekelijke  joie de vivre bleek een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van de jazz aan de andere kant van de grote plas, om een aantal jaren daarna triomfantelijk weer terug te keren. The Legends duiken in de Franse tijd van paradijsvogels als Josephine Baker, Louis Armstrong en Sydney Bechet. ‘Zo ontstond het idee voor een nieuwe show van The Legends, gebaseerd op dit gegeven’ legt Michael uit. ‘En wat is er nu mooier dan dit met een in Franse chansons gespecialiseerde zangeres te doen die ook nog eens kan swingen!’.

Tess begon zoals velen begonnen: als veertienjarige, repeterend in een tot studio omgebouwde garage met een coverband waar allerlei stijlen de revu passeerden. Rock, blues, Franse elektropop maar haar hart bleek allang verpacht te zijn aan het Franse chanson. Vanaf daar ging het snel. Want tijdens Tess’ optredens komen de oerkrachten van het chanson los. Je ziet het publiek meezingen met tranen in de ogen tussen de gelukzalige koppen over de volle breedte. ‘Sinds ik een hit scoorde met Mon Amis kwam ik in feite in een stroomversnelling terecht’, gaat Tess verder. ‘Dit voorjaar was ik te zien in We want more van SBS6 en The Legends belden of ik mee op tournee wilde! En het grappige is dat we nog nooit eerder hadden samengespeeld. ‘Dat klopt’ zegt Michael. Toen Wiboud en ik dit idee kregen was de eerste vraag, ‘Wie wordt dan de zangeres?’. Tess begint te lachen. ‘Ik had wel wat over Tess gehoord’ gaat Michael verder, ‘maar ik had haar nog nooit ontmoet. Sterker nog, ik moest haar opzoeken via google’. Tess knikt instemmend. ‘En toen jullie belden zei ik gelijk ja!’.

Het enthousiasme spat er van af, daar op dat terrasje in het voorjaarszonnetje. Wat kunnen we verwachten?

‘Een mix van New Orleans jazz en authentieke chansons, want in zekere zin is dit programma de volgende stap na Swingin’ in New Orleans’, zegt Michael. ‘Eigenlijk is het een ode aan twee steden’ vult Tess aan. ‘En aan de historische band tussen die twee steden. Die New Orleans zit zo diep bij jullie en dat mengt zo mooi met de authentieke Franse chansons. Die Fransen waren direct al dol op jazz en je hoort dat terug bij veel Franse liedjesschrijvers’. De twee kunnen bijna niet wachten tot het begint en zingen tot besluit nog een stukje uit La vie en rose voor uw verslaggever. ‘La douce France’ in New Orleans!

Twee oktober is de première in het Theater Dakota in Den Haag.

Scroll to Top