NIEUWE CD! SPIRITS MICHAEL VAREKAMP

Spirits is het muzikale verhaal over de spirituele achtergrond van Michael Varekamp en zijn muzikale vriendengroep. Zoals bij velen gaf de pandemie bij gebrek aan externe prikkels aanleiding tot zelfreflectie. Dit leidde dat tot een innerlijke reis naar zijn artistieke essentie. Er diende zich een bonte mengeling van inspiratiebronnen aan. Voorouders uit diverse windstreken zoals Trinidad & Tobago, Noord Afrika en Frankrijk, uiteenlopende muzikale voorbeelden zoals Miles Davis, Louis Armstrong, Wayne Shorter, Toumani Diabaté en natuurlijk zijn eigen kinderen.  

De muziek op Spirits is ruimtelijk en uitgerekt en verzinkt in klanken waarin men soms van het ene punt naar het ander gaat, en soms juist steeds dieper graaft in een groove of klankbeeld. 

Het gehele gezelschap gaat een intuïtieve verbinding aan waarbij iedereen put uit zijn eigen achtergrond en artistieke bibliotheek. Dit levert intense en kleurrijke muziek op waarbij het meditatieve element niet wordt geschuwd.

De bezetting bestaat uit Varekamp’s vaste band met Erik Kooger op drums, Harry Emmery op bas, Wiboud Burkens op toetsen en de uit Rusland afkomstige tenorsaxofonist Dmitri Chapeau. De lijnen in dit gezelschap zijn lang en diep. De samenwerking gaat soms al dertig jaar terug en men is met elkaar actief binnen verschillende stijlen in de jazz. De basis van deze veelzijdigheid ligt in het besef dat de hele jazzgeschiedenis een is. Een uitgestrekt gebied met verschillende dialecten.

Dialecten die de basis vormen voor weer een hoogstpersoonlijk dialect.


BIOGRAFIE

Michael Varekamp(1968, Rotterdam) groeit op in een oerhollands dorp en is tien jaar als hij een LP van Louis Armstrong vindt in de platenkast van zijn vader. Hij kan maar een ding denken: ’Dat wil ik later ook!’.  Een decennium later studeert hij cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.  Sindsdien treedt hij op over de gehele wereld. Van New York tot Wellington en van Helsinki tot Johannesburg. Michael werkte samen met o.a. Fra Fra Sound, Scott Hamilton, David Murray, Lester Bowie, Branford Marsalis en Miles Davis’ alumnus Sonny Fortune. Hij speelt op uiteenlopende podia in de wereld zoals het Havanna Jazzfestival, North Sea Jazz, Jazz at Lincoln Center, Birdland en het Koninklijk Concertgebouw. Michael won de Kobe Award in Japan en hij werkte als enige Europeaan met Jazzmobile Inc. in New York van Billie Taylor.  

Momenteel reist Michael door de Nederlandse theaters met zijn gezelschap The Legends (co-leader met Wiboud Burkens) waarmee hij muziektheatervoorstellingen maakt zoals Miles! en Swingin’ Paris. Michael schrijft ook muziek voor film en toneel. Zo werkte samen met o.a. Toneelgroep Oostpool, Het Vijfde bedrijf met regisseur Hans van den Boom en gaat tijdens IDFA 2021 de documentairefilm Shabu van regisseur Shamira Raphaëla in première, waarvoor hij de muziek schreef. Volgend seizoen is Michael te zien als trompettist (en componist) in de voorstelling PRYOR van George & Eran Producties en trekt hij opnieuw door het land met een nieuwe voorstelling van The Legends.

Michael maakt samen met Bas van Lier de Podcast Achterklap met ‘verhalen uit de kleedkamer van de jazz’.

Spirits is Michael’s veertiende cd als (co)leider. Voorgaande cd Elektra werd lovend ontvangen. 

Tom Beetz schreef in Jazzflits: ‘Verbijsterend. Elektra is op afstand de beste cd van het jaar…’ 

Medio april 2022 verschijnt de nieuwe Elektra.

Scroll to Top